Iskolapszichológus tájékoztatója

Jelen helyzetben a nyugalom, higgadtság megőrzése elengedhetetlen. Az” ismeretlen” mindig ad feladatokat, de aztán, ahogy egyre inkább ismerőssé válik, annál inkább automatikussá és könnyebbé. Csatoltam két dokumentumot, remélem segítségetekre lesz a helyzettel való megküzdésben.

Amennyiben valakit érdekel készültem egy MINDFULNESS programmal, ami szintén e-mailben is kérhető napi/heti feladatokra lebontva.

Mit érdemes tudni a mindfulnessről nagyon röviden?

Az ötlépéses tréningprogram célja a teljes tudatosság fejlesztése,  a stressz hatékonyabb kezelése (Strosahl és Robinson, 2015 nyomán).

1. Megfigyelés

2. Leírás

3. Eltávolodás

4. Együttérzés

5. Teljes tudatosság

A program 8 + 1 hetes, a tematika egymásra épülő, így célszerű nem ugrálni a hetek között. Némi szabadságunk azért van, hiszen a heti feladatok közül csak napi 3-at kell megcsinálni, viszont minden feladatot minimum 3-szor.  Vagyis; 1 nap 3 feladat és 1 feladat heti –  minimum – 3-szor. (Kb. napi fél órát vesz igénybe. Megéri ennyit magunkkal is foglalkozni.)

 „Amikor tudatában vagy a stressznek, amit átélsz és annak a módnak, ahogy az testedet és elmédet befolyásolja, nekiláthatsz kifejleszteni azokat a jártasságokat, amelyek több egyensúlyt biztosíthatnak életedben és azokon a válaszokon belül, amelyeket a stresszre adsz.” (Stahl és Goldstein, 2010, 28-29.old.

Letöltető anyagok:

KORONA FELADATLAP

SEGÉDANYAG SZÜLŐKNEK/GONDVISELŐKNEK A KORONAVÍRUSSAL (COVID-­‐19) VALÓ CSALÁDI MEGKÜZDÉSHEZ

 

Nemess Ágnes

Iskolapszichológus

nemessagnes@gmail.com