„Digitális iskola – A jövő iskolája”

A Szobi Fekete István Általános Iskola második alkalommal vehetett részt partneriskolaként egy nemzetközi  ERASMUS+ pályázaton, melynek a címe: „Digitális iskola- a jövő iskolája.”  Három ország- Lengyelország, Magyarország, Bulgária- három iskolája a lengyel  Szkoła Podstawowa Nr 1 w Elblągu, a Szobi Fekete István Általános Iskola és a bolgár Nikola Yankov Vaptsatov  Általános Iskola, Berkovitsa 16-16-16 tanulója és tanárai találkozhattak személyesen és  on-line órák keretében.

Az elmúlt években több alkalommal kényszerültünk arra, hogy a gyerekekkel az on-line térben dolgozzunk. Természetesen a digitális iskola nem csak az informatikai oktatást, illetve az on-line térben való oktatást jelenti. Fontosnak tartunk egyfajta szemléletváltást, melynek keretében keressük a lehetőséget, hogy a különböző tantárgyak miként oktathatóak, hogyan tehetők a mai gyermek számára izgalmasabbá, komplexebbé. Ezért örültünk e megkeresésnek, és mondtunk igent a pályázatban való részvételre.

A pályázatban résztvevő diákokat a kiemelkedő angol és informatikai tudásuk alapján válogattuk ki, melynek időtartama 2021-2023. Ez idő alatt diákjaink több alkalommal közös on-line órákon vettek részt a partner iskolák diákjaival, ahol angol nyelven mutatkoztak be egymásnak, megismertették a másik két féllel az iskoláikat és a településeiket. Az elején a diákoknak meg kellett tervezniük a pályázat logóját. A három iskola tanulói közül, nagy örömünkre, Kőnig Ákos 7. b osztályos tanuló tervezetét választotta ki győztesnek a zsűri, ami végig a hivatalos papírokon is megjelent.

Két alkalommal utazhattunk nemzetközi diáktalálkozóra. 2022. tavaszán Lengyelországban, Elbląg városában a  Szkoła Podstawowa Nr 1 w Elblągu iskolában találkoztak a lengyel, bolgár és a magyar diákok. 2022. őszén pedig a bolgár Berkovitsa városában található Nikola Yankov Vaptsatov iskolában voltak a három ország gyermekeinek a foglalkozások. Az első alkalommal kötődött barátságokat folyamatos levelezés követte, majd az újbóli találkozás felejthetetlen élménye. Mind a gyerekeknek, mind nekünk felnőtteknek izgalmas és érdekes volt megismerkedni más országok iskolájával, megtapasztalni a különbségeket és azonosságokat. Nagy élmény volt számukra, hogy az órákon közösen fedezhették fel a „világot”!

Mindkét országban megismerkedtünk a tájegység népviseletével, zenéjével és konyhájával. Öröm és felemelő érzés volt látni, hogy gyerekek, akik alig ismerik egymást boldogan mosolyogva együtt táncolnak. Finom, a magyar konyhától nagyon eltérő ételeket készítettek a gyerekek, amiket persze meg is kóstoltunk.

Az iskolai feladatok mellett néhány kirándulásra is volt lehetőség. Lengyelországban felejthetetlen élmény volt a Balti-tenger látványa, megrendítő volt a stutthofi koncentrációs táborban tett sétánk, és igazi kuriózum volt a Malborki lovagvár, ami a világ egyetlen téglából épült lovagvára. Bulgáriában az iskola a Balkán-hegységben bújik meg. Izgalmas, néha félelmetes volt a szerpentinen eljutni az iskoláig. Ellátogattunk a Belogradchiki sziklákhoz és erődhöz is. Feljutva gyönyörű kilátás nyílt a tájra, úgy éreztük, mintha a világ tetején lennénk. A hatalmas 60-80 méter magas vörös homokkő sziklák lélegzetelállítóak voltak.

Reméljük, hogy a 16 diákunk, akik részesei lehettek ennek a fantasztikus utazásnak, örök élménnyel gazdagodtak. A pályázat céljai is megvalósulnak azzal, hogy a két év alatt fejlődött a résztvevők nyelvi és digitális kultúrája, az együttműködési képességük, kreatív gondolkodásuk, s erősödött a nemzeti hovatartozás érzésük.  Reméljük, hogy a kétszer öt nap közös programjai, valamint az együtt eltöltött on-line órák lehetőséget adtak arra a gyerekeknek, hogy egy kicsit megismerkedjenek a három ország kultúrájával, hagyományaival, a közös történelmi múlttal.

Résztvevő diákjaink:

Boon Eliza, Hegedűs Tímea, Kipilla Róbert, Kőnig Ákos, Lieszkovszki Bálint, Nagy Botond, Simon-Rozsnyai Áron, Veres Gerda, Vigh Zsófia hetedikes tanulók és

Fehér Violetta, Földi Bonita, Gyárfás Anna, Halmai Kata, Lengyel Dániel, Simon-Kovács Jázmin, Solymosi Korina nyolcadikos tanulók.

Köszönjük a szülők támogatását, segítségét!

Köszönjük kollégáinknak az egész heti kitartásukat!

Filó Andrea, Hőninger Anikó, Kőnig-Topsál Annamária és Valentinné Gönczöl Julianna

Kapcsolódó dokumentum: (PDF)