Határtalanul program beszámoló 2024.

Beszámoló a Szobi Fekete István Általános Iskola és a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola hetedik évfolyamos diákjainak felvidéki kirándulásáról.

1. nap: A kirándulás első napjának alapeleme az időjárás volt, szakadó esőben indultunk el, sokan már vizesen szálltak be a buszba is. Emiatt kissé késve tudtunk elindulni, ls utunkat lassította, hogy több diák rosszul lett a buszon (a szülők nem vették komolyan a gyógyszerbevételre vonatkozó kérésünket). Így nem értünk oda a palásti Palásthy Pál Egyházi Alapiskolába, ahol közös programunk lett volna az ottani diákokkal. Szigorúan időre kellett odaérnünk, Selmecbányára, ahol a szakadó esőben megtekintettük az UNESCO világörökség listán szereplő festői kisvárost, mely egykoron Európa ezüstbányászatának központja volt. Ellátogattunk a Szabadtéri Bányászati Múzeumba és magyar nyelvű idegenvezetéssel le tudtunk menni a bányába is. Mire kijöttünk a bányából, éppen annyira állt el az eső, hogy el tudjuk készíteni a csoportképeket a bányalátogatás felszerelésében, de aztán mire a buszhoz értünk, ismét leszakadt az ég. Ez után hosszú buszozás várt ránk, míg odaértünk a Rozsnyó melletti szálláshelyünkre, a várhosszúréti Adriana Panzióba.


2. nap: Reggeli után kanyargós úton indultunk az Alacsony-Tátrán át, amiből a nagy köd miatt nem láttunk sokat. A lőcsei városnézést Szt. Jakab templomban kezdtük, megnéztük Harangtornyot, a Városházát, megemlékeztünk a magyar irodalmi emkítésekről is. Délután a Csorba-tóhoz utaztunk, ekkor végre kisütött a nap, igazi élmény volt a séta a tó körül. Megemlékeztünk a település alapítójáról, Szent-Iványi Józsefről a tó partján található emléktáblánál. A szállásra való visszautazás kalandos volt, mert Poprád után kb. egy órával azzal szembesültünk, hogy a hegyi szerpentinekkel tarkított útra a tiltás ellenére behajtott két kamion, amelyek közül az első baleaetet szenvedett, ezzel lezárta a továbbvezető utat. Ügyes sofőrünknek köszönhetően biztonságban visszatolattunk, majd megfordultunk az úton, és két órás késéssel érkeztünk a vacsoránkhoz. A szállásadóink előtt le a kalappal, mosolyogva, friss és nagyon finom étellel vártak bennünket minden este (és persze reggel is).


3. nap: Délelőtt városnézés volt Rimaszombatban, megtekintettük Tompa Mihály és Petőfi Sándor szobrát, meghallgattunk egy Tompa Mihály verset is, majd elsétáltunk a Múzsák házához, Petőfi egykori szállásához. A városnézés után megátogattuk a Szlovák Karszthegység egyik legszebb gömöri barlangját, a Gombaszögi cseppkőbarlangot. megcsodáltuk a ritkán látható szalmacseppköveket. A barlang után Betlérre utaztunk, ahol az Andrássy-család vadászkastélyát tekintettük meg, majd sétáltunk a kastély parkjában. A kastély könyvtárában több mint 14.000 kötetet őriznek, főleg a XV.-XIX. századból. Az Andrássy család itt látta vendégül a történelmi regényéhez anyagot gyűjtő romantikus írót, Jókai Mórt.


4. nap: Kassára látogattunk, Szlovákia második legnagyobb városába. A főtéren található monumentális, gótikus Szent Erzsébet dóm megtekintése, melynek kriptájában található Rákóczi fejedelem sírja, melyet meg is koszorúztunk. majd látogatás a Rodostó házban. Városnéző sétánk során érintjük a Márai-házat és az Orbán tornyot. Délután sétáltunk Eperjesen, séta a főtéren (Rákóczi-ház, Szent Miklós székesegyház), majd kirándulás Petőfi, Tompa és Kerényi költői versenyének emléket állító, nemrég felújított emlékműhöz. Este a programok összefoglalásaként licitálós vetélkedőt szerveztünk a gyerekekkel, amelyhez a csapatok egész nap gyűjtötték a meghatározott szempontok szerint készített szelfiket. A játék legmókásabb eleme az volt, hogy a csapatok fel kellett öltöztessék egy tajukat Szent Erzsébetnek, nagyon kreatív megoldásokkal találkoztunk (aztán segítettünk visszakasztani a függönyöket..) Jól szórakoztunk a játék során, amely az egész út során elhangzott információkra épült, és nagyon érdekes volt tapasztalni, hogy látszólag nem odafigyelő diákok mi mindenre emlékeztek az elhangzottakkal kapcsolatban.


5. nap: Összepakolás után indultunk Borsiba, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyére, látogatás a nemrég felújított Rákóczi várban. A fejedelem életét bemutató kiállítás megtekintése mellett meg tudtunk nézni három különleges, kör alakú vászonra vetített filmet is. Megállónk lett volna Tőketerebesen, az Andrássy kastélyban, de útban oda a kassai elkerülőn belefutottunk egy hatalmas balesetbe, illetve dugóba, ami lelassított bennünket, így ezt a programpontot ki kellett hagynunk. Bori után átléptük a határt és probléma nélkül érkeztünk haza az esti órákban.

Vetélkedő:

Előkészítő foglalkozások tablói, útinaplók:

Buszunk: