Digitális témahét – Kódolj STEM projektet!

Iskolánk kóspallagi telephelyén elkészült egy alkotó pedagógiai műhely, melyet iskolánk tanulói birtokba vehetnek. A műhely modern barkács- és robotika oktatásra használható eszközökkel van felszerelve (kéziszerszámok, 3D nyomtató, számítógépek, robotika eszközök). Jelen tanévben minden felső tagozatos osztály egy napot tölt el a műhelyben, ahol megismerkednek a felszereléssel és egyszerű technikai feladatokat oldanak meg, illeszkedve a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ által koordinált Digitális Témahét programhoz.

A témanap során a tanulók az alábbi feladatokat oldják meg.

A barkács műhelyben faipari gépekkel és kéziszerszámokkal egy belül üreges kockát készítenek.

A robotika oktatásához használt Microbit vezérlő programozásával két programot készítettek. Az egyik a Microbit hőmérő érzékelőjét használva az „A” gomb lenyomására kiírja a LED kijelzőn az aktuális hőmérsékletet. A másik a Microbit rázásakor előállít egy véletlen számot 1 és 6 között, melyet megjelenít a LED kijelzőn dobókocka szerű elrendezésben.

A robotika műhelyben egy műanyag tartóeszközt terveznek 3D tervezőprogram segítségével. Az elkészült tervet 3D nyomtatóval nyomtatták ki. Ezt a tartót a Microbit eszközzel együtt beépítik a kockába, így kapnak egy elektronikusan működő dobókockát.

A programjainkban segítséget nyújtanak a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma diákjai, akik kortárs segítőként vesznek részt a munkában, témanaponként 2 gépész és 2 elektronika szakos tanulóval.